"На Съюза му е необходима собствена европейска армия", добави той

"Бойният потенциал на Евросъюза е по-нисък от на един кокошкарник, затова на ЕС му е необходима собствена европейска армия". Такова мнение изрази председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, съобщи белгийският вестник "Соар", цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

"Единната европейска армия е необходима за по-ефективната защита на ценностите на ЕС. Трябва да се признае, че в сравнение с цялостната външна политика и политиката в сферата на сигурността на Евросъюза днес дори един голям кокошкарник изглежда като щурмови отряд", отбеляза Юнкер по време на обсъждане, организирано в Брюксел от немската радиостанция "Вестдойчер рундфунк".

 

Идеята за необходимостта от възраждане на плановете за създаване на собствена европейска армия е програмна за сегашния председател на Еврокомисията. Очаква се тя да бъде обсъдена на предстоящата сесия на върха на ЕС пред юни.

 

В същото време тази идея постоянно се подлага на критика както от привържениците на единна Европа, които твърдят, че ЕС е мирна организация, така и от страна на НАТО, чиито представители възразяват заради евентуалното дублиране на функциите.