Те бяха прекратени през миналия октомври от гръцката страна

Мирните преговори между кипърските гърци и кипърските турци ще бъдат подновени отново на 15 май. Това съобщи специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде, цитиран от агенция МИА и БГНЕС.

 

Той проведе среща в Никозия с лидера на република Кипър Никос Анастасиадис и този на международно непризнатата Севернокипърска република, населена предимно с кипърски турци, Мустафа Акинчи.

 

Това беше първата среща между двамата ръководители и пратеника на ООН откакто Акинчи беше избран за президент на турската част на острова.

 

Преговорите бяха прекратени през миналия октомври от гръцката страна, след като Турция поиска да прави проучвания за нефт и газ в регион край бреговете на острова.

 

Припомняме, че Кипър е разделен на гръцка и турска част след инвазията на Анкара през 1974 г. Тогава турската армия окупира 40% от територията на Острова на Афродита, въпреки че турското население е едва 18%. През последните години се активизираха преговорите за обединяването, но то се натъкват на сериозни пречки, особено след като в крайбрежните зони бяха открити находища на газ и петрол.