Страната ни призовава управляващи и опозиция в Македония да се разберат

 

Затягане на сигурността по границите и опасност от нахлуване на терористи у нас след събитията в Македония. Това са част от решенията и заключенията на Съвета по сигурността към правителството по кризата в Куманово.

 

Още по темата

4 дни след случилото се в Куманово, българската власт се събра да реши какво ще прави, а от решенията стана недвусмислено ясно, че затишието в Македония съвсем не е успокояващо.

 

 „Имаме план да покрием всички възможни рискове, така както ги определяме към момента”, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Един от рисковете е свързан с нахлуване на вълни от имигранти у нас. Засега ситуацията по границите ни с Македония била спокойна, но нищо не гарантирало, че напрежението няма да се покачи рязко и много.

 

„Има риск от проникване на терористични групи или елементи на наша територия, прилагаме всички мерки, които прилагаме и в общата политика за борба с тероризма”, обясни Бъчварова. България призовава управляващи и опозиция в Скопие бързо да се разберат и да намерят изход от кризата.

 

Не искаме да видим Македония в състоянието й отпреди Охридските споразумения”, заяви външният министър Даниел Митов.

                                                                         

Междувременно днес македонското вътрешно министерство пусна нови официални кадри от операцията в Куманово, довела до смъртта на 22-ма души. На тях се вижда как специалните сили претърсват къщи, арестуват заподозрени и откриват оръжия на потенциалните терористи.

 

Видео: Министерски съвет