Сътрудниците и инструкторите на Алианса наброяват 12 500 души

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще остане в Афганистан и след завършването на мисията си по подготовка на местната армия, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус". Сътрудниците и инструкторите на НАТО работят в Афганистан от 1 януари 2015 година, а техният брой е 12 500 души.

 

Столтенберг добави, че Алиансът остава отворен и за диалог с Русия. "НАТО остава отворен към възможността за диалог с Руската федерация", добави Столтенберг.

 

Според него споразумението от Минск трябва да се прилага в пълна степен. "Минските споразумения трябва да бъдат напълно изпълнени, да се спазва прекратяването на огъня и да се изтеглят тежките оръжия", каза той.

 

Столтенберг отбеляза още, че НАТО може да осигури помощ за укрепване на сигурността на Либия след прекратяване на военните действия в страната.

 

Относно ситуацията в Сирия Столтенберг заяви, че не вижда роля на Алианса в конфликта там. Той посочи, че там няма да бъде създадена зона, забранена за полети. "НАТО не участва в коалицията срещу "Ислямска държава" и не взима решения", отбеляза той.