Това ще стане, ако правителството се намеси в делата на националната федерация

ФИФА и УЕФА заплашиха с изключване на испанските клубове и националните отбори от международните турнири, ако правителството се намеси в делата на националната федерация. Това съобщава Marca, позовавайки се на думи на президента на Кралската федерация на Испания Анхел Мария Вияр.

 

Правилата на УЕФА и ФИФА забраняват на трети лица да се бъркат в работата на националните федерации. В случай на нарушения на забраната клубовете и представителните отбори могат да бъдат дисквалифицирани от всички международни състезания.

 

На 6 май Кралската футболна федерация на Испания реши да спре турнирите по молба на профсъюза на играчите. От синдиката заплашиха да организират бойкот по време на мачовете от 37-и кръг (17 май) заради постановлението на правителството за централизация на продажбата на телевизионни права за сезон 2016/2017.

 

Съгласно закона, футболистите няма да получават процент от продажбата на телевизионни права. Освен това 90% от приходите ще бъдат прибирани от водещите клубове, а 10% - от втородивизионните.

 

Ръководителите на профсъюза са категорични, че законът ще убие аматьорския и женския футбол, както и ще удари сериозно клубовете от долните лиги. Вияр потвърди, че ФИФА е уведомила испанските власти за възможните последствия и въвеждането на санкции.