"Ръката-октопод" е за хирургични намеси

Медицински робот, който се свива, разпъва се и се провира като пипалата на октопод. Такъв е прототипът, представен от италиански учени пред британското сп. Bioinspiration & Biomimetics, съобщиха БТА и Франс прес. Роботизираната ръка, проектирана специално за минимално инвазивни хирургически намеси, може да борави с органи, без да ги уврежда. Една част от нея може да държи органа, докато друга го оперира.

 

 

"Ръката-октопод" е съставена от два свързани помежду си сходни модула. Те са разделени на три цилиндрични камери, които се командват отделно една от друга. "Октоподът няма твърд скелет и приспособява формата на тялото си към заобикалящата го среда", поясни ръководителят на изследването Томазо Ранцани. Целта е хирурзите да могат да стигнат до тесни зони в корема и други части на тялото.

 

 

По подобие на октопода роботът може да промени твърдостта на ръката си. След като е била твърда, тя може да стане гъвкава. Това осигурява известно предимство в сравнение с традиционните хирургически инструменти, увериха учените от Висшия институт "Санта Ана" в Пиза.

 

 

Ползването на робота може да намали броя на инструментите, нужни за извършване на хирургична операция. "За една-единствена операция често са нужни много видове инструменти - отбеляза Ранцани. - Смятаме, че този робот е първата крачка към създаване на уникален инструмент, който може да извършва всички задачи, съхранявайки органите." Тестове показаха, че роботизираната ръка може да се свие под 255-градусов ъгъл и да се разпъне до 62 на сто от първоначалната си дължина. Твърдостта й може да се увеличи от 60 на сто на 200 на сто.