70 000 невръстни деца в бедстващата страна страдат от недохранване

 

В понеделник се навършва точно месец, откакто земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер разлюля Непал. В помощ на бедстващите българските граждани и фирми дариха над 155 000 лева, които се използват за осигуряване на храна, вода, медикаменти, образование, закрила на засегнатите от труса. По-голямата част от средствата бяха събрани в хода на кампанията на УНИЦЕФ България и Новините на Нова – чрез изпращането на SMS на кратък номер 1021.

 

Освен това и Министерството на външните работи на Република България (МВнР) дари 40 000 долара за глобалната хуманитарна акция на Детския фонд на ООН, съобщават от УНИЦЕФ.

 

По данни на организацията към днешна дата около 70 000 деца от Непал под 5-годишна възраст се нуждаят спешно от храна, тъй като здравето им се влошава. 

 

От хуманитарна помощ пък имат нужда 1.7 милиона малчугани. Продължителното им страдание и невъзможността да се посрещнат техните нужди води до риска от дългосрочни психически и емоционални последствия.  

 

Според ООН "реакцията на света след земетресението е разочароваща, а събраните средства са малко".

 

Няколко дни след труса международната организация апелира за събирането на 420 милиона долара. Парите са само за посрещането на основните нужди на 2 милиона души, които останаха бездомни или безработни. Към днешна дата средствата, получени от ООН, са 92 милиона долара, което е едва около 20% от необходимата сума.

 

Проблемите на останалите без подслон тепърва ще се увеличават. Между юни и септември настъпва сезона на мусоните и времето драстично се разваля. 

 

Във вторник от 19.00 ч. във фоайето на Националния дворец на културата в София ще бъде открита благотворителна изложба на български фотографи, завърнали се от Непал броени дни преди трагедията. Закупуването на снимки ще помогне на УНИЦЕФ и партньорските организации на терен да възстановят живота на децата такъв, какъвто всеки би могъл да го види на снимките. Изложбата ще продължи до 7 юни.

 

Снимка: УНИЦЕФ