Документът съдържа имена на европейски дипломати и политици със забрана да влизат в Русия

 

Нови спорове и обвинения заради "черния списък" на Русия. Москва обвини Евросъюза, че нарочно е допуснал изтичането на списъка, за да манипулира общественото мнение. 

 

Документът съдържа 89 имена на европейски дипломати и политици, на които се забранява да влизат в Русия. Сред тях е и бившият посланик на София в Москва Илиян Василев. 

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров призова Запада да не се преструва, че не знае каква е причината за санкциите. Според Лавров, мерките засягат личности, които активно са подкрепили "държавия преврат в Киев, след който започнали гонения и дискриминация на руснаците в Украйна". 

 

"Дадохме списъка на техните посолства по искане на Европейския съюз. Очаквахме той да остане конфиденциален. Вместо това, списъкът моментално изтече в пресата. И въпеки, че Евросъюза обикновено не коментира изтекла в медиите информация, тази я коментираха с голяма готовност", заяви Лавров. 

 

Редица дипломати от Западна Европа не приемат обяснението на руснаците. 

 

"Разбираме, че списъкът е някаква форма на реакция срещу европейските санкции. Но Европейският списък със санкции срещу руснаци е прозрачен. Дадена е ясна мотивация защо се налагат наказания точно на тези хора", заяви шведският външен министър Маргот Валстрьом.

 

Според германците спорният списък ненужно нагнетява обстановката, докато Европа се нуждае от спокойствие. 


"В момент, в който се опитваме да спрем кризата в Украйна, този списък с нищо не допринася за подобряване на положението", подчерта германският топ дипломат Франк-Валтер Щайнмайер.

 

Според Евросъюза руснаците са съставяли списъка повече от година и на няколко пъти са отказали да го дадат на засегнатите страни.

 

Снимка: БГНЕС