Това заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

"Европейската комисия е готова да обсъди нови начини за достъп и разпределяне на бежанците, търсещи убежище в ЕС", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от БГНЕС.

 

Аврамопулос заяви, че планът включва стъпки, насочени към "по-добро споделяне на отговорност и солидарност" в рамките на Европейския съюз, за да се справят с нарастващия брой мигранти, пристигащи на бреговете му.

 

Миналата седмица той поиска държавите-членки да приемат 20 000 сирийски бежанци от страни извън Европа и да пуснат в ход процедури по приемане на още 40 000 лица от Сирия и Еритрея, които са пристигнали в Италия и Гърция.

 

Тяхното разпределение ще бъде в съответствие с фактори като национално икономическо производство, население, равнище на безработицата и броя на бежанците, които вече са допуснатите до всяка една страна.

 

Но в понеделник Франция и Германия направиха съвместен призив към ЕС да преразгледа плана си, заявявайки, че няма достатъчно "баланс", а и усилията на страните в приемането на лица, търсещи убежище, следва да бъдат "взети под внимание".