Комисията не уважи искането на гражданска инициатива за премахването на експериментите

Европейската комисия съобщи, че няма да уважи искането на гражданската инициатива за премахването на опитите с живи животни така, както е предложено, съобщи БТА. Гражданската инициатива събра 1,17 милиона подписа.

 

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева съобщи, че крайната цел на комисията е отпадането на изпитанията с животни.

 

Все още за някои изследвания, свързани с човешкото здраве, е необходимо да бъдат извършвани опити с живи животни заради липсата на други възможности, се казва в съобщение на ЕК. Такива опити са например изпитанията на лекарства и козметика. Според ЕК има вероятност забраната на опитите да доведе до преместването му извън Европа.

 

Комисията пояснява, че през последното десетилетие технологичният напредък е довел до революционни промени в изследванията и са разработени алтернативни изпитания като компютърните модели. По този начин се намалява необходимостта от изпитанията с животни, но понеже някои сложни физиологични и токсикологични процеси и въздействия не могат да бъдат оценени с изчислителни програми, опитите с животни ще продължат, обобщават от ЕК.