Чудотворното място носи името на Свети Георги

 

Екипът на предаването „Събуди се” ни отвежда в манастира  "Св. Георги" край Белащица - едно чудотворно място. За негов основател се смята византийският пълководец Никифор Ксифий. Според легендата Никифор бил българин и носел името Николай. Едва 11-годишен обаче е пленен и отведен в Цариград, за да бъде обучен като византийски войник.


По време на битката при село Ключ между войските на Василий II Българоубиец и цар Самуил, Никифор изиграва решаваща роля за пленяването на Самуиловите воини. Изпълнява заповедта на Василий и ослепява войниците. Не пощадява дори собствения си брат от страх да не издаде, че е българин.


През 1018 г. император Василий назначава Никифор за управител на Филипополис, днешен Пловдив. За обработването на богатите и плодородни земи в Тракийската низина обаче е нужна много работна ръка и Никифор иска от императора да му изпрати 15 000 от Самуиловите воини. С тях основава село Белащица, а по-късно и манастир в чест на Свети Георги.


Легендата разказва, че войниците успели да облекчат болките в незрящите си очи, а някои от тях дори да възвърнат част от зрението си, благодарение на лековита вода, извираща от дълбините под манастира.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев