То ще зарадва българските фенове на екстремните спортове през есента

Първото международно суперкрос състезание в България - Supercross Sofia 2015 | The Battle Begins, което ще зарадва феновете на екстремните спортове у нас през есента, е едно от четирите състезания в Европа.

 

Дебютното състезание за страната ни се нарежда до трите вече утвърдени на Стария континент, които се провеждат във Франция, Италия и Швейцария и са регулярна спирка за звездите от АМА, преди началото на сезона им в САЩ.

 

Формата се ражда през 1972 година, когато се появява и терминът "суперкрос". Терминът обединява в себе си супербол и мотокрос и възниква след първото състезание, което се провежда на стадиона "Колизеум" в Лос Анджелис, САЩ. Грандиозният успех на състезанието прави възможно организирането на много други подобни стартове в страната и скоро след това отделните кръгове се затварят в шампионат.

 

Състезанието обаче придобива настоящия си вид едва преди 25 години, когато Ерик Перонар се заема с организирането му. Той успява да обедини състезателния и шоу елемента в едно и да създаде шампионат, който притежава силно изразен забавен характер, за който допринасят пироефектите и светлините и радва многомилионна публика.

 

Ерик Перонар е роден във Франция и почти веднага е привлечен от кросовите мотори. На 14-годишна възраст започва да се състезава в Световния мотокрос шампионат (World Motocross Championship). През 1984 година той заминава за Съединените американски щати, за да сбъдне "американската си мечта". След дългогодишна кариера в мотоциклетната индустрия, включваща работа за някои от най-известните производители на екипировка и мотори, през 1998 година той създава състезанието по суперкрос - US Open (сегашното Monster Energy Cup в Лас Вегас) и успява да го превърне в най-успешното състезание в Щатите. Днес името му е синоним на Суперкрос, проектира сам дъртрак трасетата за всеки един кръг и менажира най-успешното мото състезание в историята на САЩ, което отстъпва по гледаемост само на NASCAR.

 

Ерик Перонар проектира лично и трасето за състезанието в София, което ще се проведе от 31 октомври до 1 ноември 2015 в зала "Арена Армеец". За изграждането на уникалното трасе е необходимо екипът, пристигащ специално от САЩ, да работи 72 часа нонстоп. Ерик Перонар лично ще контролира цялостното изграждане на трасето, както и провеждането на състезателните дни в София.

 

Билети за събитието могат да бъдат намерени в търговската мрежа на Eventim. Facebook страницата на събитието е: Super Cross Sofia

 

Цените за билетите за суперкрос състезанието "The Battle Begins" 2015 са:

Еднодневни билети:

31 октомври - 60 лв. – червена зона; 80 лв. – синя зона;

1 ноември - 60 лв. – червена зона; 80 лв. – синя зона

- за еднодневните билети е в сила лятна промоция -20% (до 20.08.2015)

Двудневен билет:

31 октомври – 1 ноември – 105 лв. – червена зона; 140лв. – жълта зона.