Отговорността не бива да се прехвърля върху всички политически сили, заяви лидерът на БСП

 

Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които са взели решение за увеличение на цената на тока, са представители на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция в неделя по повод въвеждането на нови тарифи за електроенергията и планираните протести на едрите предприемачи.


Не бива отговорността да се прехвърля върху всички политически сили", добави социалистът и уточни, че не разбира учудването на вицепремиера Томислав Дончев, който по-рано през деня сподели, че за него е изненада фактът, че решението за поскъпването на тока е взето от всички комисари.

 

 

Миков обвини правителството в опит да избяга от отговорност от „това необосновано и поставящо пред сериозни рискове българската промишленост решение”.


Не приемаме единствен виновен за фундаменталните проблеми на българската енергетика да бъде държавната енергетика. Не е справедливо да се обсъждат възнагражденията на енергетиците като основно причина за цените на тока. Едва 10% от разходите в сектора са за заплати”, заяви още червеният лидер.


Партията му призова и за разглеждане на проекта "Белене" в контекста на настоящата ситуация.


"Нека се обяви публичен търг за закупуване и довършване на проекта. Очевидно той остава само пасив на НЕК - нека този пасив се оцени и да се потърсят инвеститори от запад и от изток", призова Миков.


Във връзка с намека на кабинета, че в Европа има различни подходи за балансиране на системата, като въвеждане на различни данъчни ставки за свръхподпомаганите производители, Миков коментира, че именно това е било направено от предишното Народно събрание. Таксата от 20% обаче била атакувана в Конституционния съд.


Кабинетът само намеква, а трябва да предложи реални законодателни промени, които БСП са готови да обсъдят”, заяви Михаил Миков.

 

Видео: БГНЕС