По улиците излязоха поддръжници на споразумение за дълга

В гръцката столица се провежда демонстрация на привържениците на подписването на споразумение с международните кредитори, предаде БГНЕС.

 

Протестиращите се събраха на площад "Синтагма" с флагове на евросъюза и плакати с надписи, че всяко споразумение би било по-добро от излизане от еврозоната. Представители на манифестантите поискаха от полицията да освободи мястото пред парламента от активисти на леви движения, които настояват за прекратяване на отношенията с ЕС и издигат плакати против еврото. Снощи повече от 4 000 души се събраха на този площад в центъра на Атина в знак на протест срещу мерките на строги икономии, за каквито настояват кредиторите на Гърция.

 

От 2010 г., когато започна кризата с държавния дълг на Гърция, ЕС и МВФ предоставиха на страната почти 250 млрд. евро, които Атина трябва постепенно да връща. Независимо от частичното отписване на дълга на Гърция през 2012 г., нейният държавен дълг в момента превишава 315 млрд. евро, което представлява 175% от БВП. Това е три пъти повече от пределно допустимия максимум за държавен дълг на страна от еврозоната, които според Пакта за стабилност и растеж е 60% от БВП.