Лидерите на страните от Еврозоната са оптимисти, че до края на седмицата ще има споразумение

 

Над 12 часа продължиха последните преговори за съдбата на Гърция, а съществен резултат не беше постигнат.  Лидерите на страните от Еврозоната обаче са оптимисти, че споразумение с Гърция ще има до края на седмицата, за да избегнат изпадането на страната в неплатежоспособност.

Още по темата

 

„Свиках Съвета, за да сложим край на опасната несигурност и за да избегнем най-мрачния сценарий, който би означавал хаос и безконтролна Гърция”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е уверил партньорите си, че ще бъде конструктивен за постигане на споразумение. „Трябва да продължим преговорите още няколко дни, защото не искаме частично и краткосрочно споразумение. Търсим всеобхватно и жизнеспособно решение на проблема”, подчерта той.

 

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер отправи послание към гръцкия народ, че Брюксел не е палач, а е готов да подпомогне финансово страната. „Комисията е готова да даде на Гърция 35 милиарда до 2020 г. Искам обикновените гърци, които са не по-малко интелигентни от политиците, да знаят, че им предлагаме 35 милиарда и това е предложението от наша страна”, подчерта той.

 

Експертите в Брюксел работят трескаво и още утре eврогрупата ще се събере отново, за да изготви техническа оценка за европейските лидери, които ще се съберат в четвъртък. Междувременно обстановката в южната ни съседка остава спокойна. Няма опашки пред банките в Атина и Солун, част от банкоматите обаче не работят, тъй като не са заредени. Въведен е и лимит за теглене от 3000 евро на ден.

 

Как българи, отдавна живеещи в Гърция коментират ситуацията и какви са очакванията им за изход от кризата – гледайте във видеото!

 

Репортери: Марина Цекова и Антоанета Николова