Промените целят да се осигури увеличаването на пенсиите, подчерта социалният министър

 

По-високи пенсии, но и повече работа - това предвиждат промените в пенсионния модел, които депутатите обсъждат днес в Народното събрание. Очаква се в следващите часове те да решат дали да подкрепят предложените от Министерския съвет промени в Кодекса за социално осигуряване, станали известни като „реформата на Ивайло Калфин”.

 

„Представете си жена на 55 години как носи снаряжение, което тежи 40 килограма и е ефективен. Призовавам за общ фронт на жените в парламента, за да се противопоставим на политическата воля на мнозинството. Всички ние в български условия сме повече мъже от мъжете, защото раждаме, работим, грижим се за семейството, винаги сме на първа линия, когато трябва да се отстояват каузи и да се вземат трудни решения”, коментира от парламентарната трибуна Мая Манолова от левицата.

 

„Промените има две цели – да осигурят увеличаването на пенсиите, а втората е да се осигури устойчивост, която да даде увереност на хората, че пенсионната система ще им донесе достатъчно добър и адекватен доход. Запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите за в бъдеще”, заяви от своя страна социалният министър Ивайло Калфин. 

Още по темата

 

Предвижда се възрастта за пенсиониране да се увеличава плавно и за жените, и за мъжете, докато се стигне до 65 години и за двата пола. Освен това стажът за пенсия също ще се увеличава с по два месеца годишно, докато достигне 40 години за мъжете и 37 години за жените.

 

Има и идея за увеличение на минималната възраст за пенсиониране на служителите в сектор "Сигурност".

 

Първоначално тя ще бъде 52 години и 10 месеца, докато се стигне до 55 години. Именно тази идея изкара пожарникари, военни и полицаи на улицата.