Ще се отделят и допълнително пари за болниците със спешен прием

 

Надзорният съвет на Здравната каса реши да отпадне лимитът за онколекарствата, както и да се отделят допълнително средства за болниците със спешен прием, предаде БНР.   

Още по темата

 

"Надзорният съвет ще отговаря директно, а не районните здравно-осигурителни каси за плащанията за хемодиализата, ражданията и онколекарствата. Лимитът за тях се премахва". Това съобщи след заседанието на надзора на касата Григор Димитров от квотата на работодателите.

 

За онколекарствата има голям дефицит от 59 000 000 лева, който ще бъде погасен от резерва на Здравната каса. Очакваните разходи за онколекарствата за тази година ще бъдат с 12-13 % повече от тези за миналата година, каза още Димитров, като припомни, че за 2014 година, този дефицит е бил от 220 000 000 лева, а тази година се очаква да бъде около 245 000 000  лева. Разходите за медицинските изделия и за интензивното лечение също ще се изплащат безлимитно, съобщи още Григор Димитров.

 

Надзорният съвет е решил да отпусне и 10 000 000 лева за 179 болници в страната, които изпълняват спешност. Парите също са от резерва на касата. Средства в размер на 28 000 000 лева от преразпределение в бюджета на Здравната каса пък ще бъдат отпуснати за нови дейности в някои от болниците в страната. С тези две разпределения ще бъдат подпомогнати дейностите на болничната система, стана ясно след заседанието. Отворен засега остава въпросът за лекарствата за домашно лечение, където също има сериозен недостиг.