С подобряването на ситуацията властите отмениха редица ограничителни мерки, наложени от епидемията

Сиера Леоне не е регистрирала нито един нов случай на Ебола през последната седмица - за първи път от избухването на епидемията от смъртоносната болест в западноафриканската страна през март миналата година, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), предаде БТА.

 

"Това е една много добра новина, но е необходимо да продължим да работим интензивно с (местното) население, за да засечем евентуални нови случаи", заяви представителят на СЗО в тази държава Андерс Нордстрьом.

 

По-рано президентът на Сиера Леоне Ърнест Баи Корома съобщи, че само двама души са лекувани в момента от Ебола в страната.

 

Предходната седмица в западноафриканската държава бе регистриран само един нов случай на заразяване с вируса.

 

На 8 август, във връзка с подобряването на ситуацията, властите в Сиера Леоне отмениха редица ограничителни мерки, наложени от епидемията, като например разрешиха отново обществените събирания, спортните прояви и търговията на открито, а дискотеките бяха отворени. 

 

Епидемията от Ебола в Западна Африка - най-тежката след откриването на вируса в централната част на континента през 1976 г. - причини смъртта на около 11 300 души от общо приблизително 27 500 регистрирани случая на заразени хора от края на 2013 г. Тези данни са подценени според признанията на самата СЗО, която води статистиката.