"Изчезването" им става с течение на времето, докато витамин Д остава сравнително устойчив

Съхранението във фризер намалява съдържанието на витамините А и Е в рибата. "Изчезването" им става с течение на времето, докато витамин Д остава сравнително устойчив. Термичната обработка също влияе върху съдържанието на витамините в месото на рибата. Най-добре е приготвянето ѝ да става на скара или в микровълнова фурна. Обработката на пара понижава особено витамин А.

 

Това са само част от изводите на д-р Диана Добрева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна, която наскоро защити дисертация, посветена на мастноразтворимите витамини в черноморските и сладководните риби в България. Такова систематично изследване се извършва за пръв път в България. Анализът е направен чрез течна хроматография, пише БТА.

 

Според Добрева изследвано е съдържанието на витамините А, Е и Д. Обхванати са 10 вида черноморски риби и пет вида сладководни, като са подбрани най-традиционните за трапезата на българите. Резултатите показват, че при повечето видове витамините А и Е са с по-високо съдържание през есента. Обобщените данни сочат, че при черноморските риби с най-високо съдържание на А е трицоната, калканът е първенец за витамин Е, а сафридът и карагьозът - за витамин Д.

 

При сладководните пъстървата е на водеща позиция по съдържание на витамин А и Д, докато с най-големи количества витамин Е може да се "похвали" сомът. Като цяло съпоставката между двата вида риби показва, че морските са по-богати на витамини А и Д. Единствено показателите за витамин Е са близки като количество.