Нека да попитаме народа и да чуем какво ще каже, заяви Плевнелиев

 

 

„За мен е разочароващо, че към днешната дата не се вижда очакваната от гражданите активност от страна на политическите партии в кампанията за провеждането на национален референдум. Това е и донякъде необяснимо". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като прие Наградата на България за най-добра аутсорсинг дестинация за 2015 година.

 

Още по темата

Той изрази надежда, че в оставащите дни до референдума политическите партии ще се активизират и ще се отнесат отговорно към него, така както се отнасят и към местните избори.

 

„Нека да попитаме народа и да чуем какво ще каже. За целта обаче е редно да го информираме. Нима не би следвало всички тези партии, които по документи са застъпници, да излязат и да кажат защо са „за“ или „против“ електронното гласуване“, подчерта държавният глава.
 


Държавният глава беше категоричен, че ако политическите партии бяха приели хората да бъдат попитани за позицията си и по трите въпроса за национален референдум, предложени от държавния глава, различните форми на „купен“ вот занапред няма да бъдат фактор: „Защото народът щеше да бъде питан за мажоритарен и за задължителен вот като лекарство против всички негативни явления. За съжаление, това не се случи и отново се сблъскваме със същите явления. Политическите партии можеха да дадат решения и идеи за напредък, но днес те не се виждат“.
 


„Оставащите дни до изборите политическите партии могат да използват, за да се променят, да бъдат активни и да покажат, че са демократи и да докажат с действията си, че подкрепят пряката демокрация като висша форма на демокрация. Те могат да останат и пасивни, като по този начин ще затвърдят впечатлението, че референдумите не са важни за тях, а по-важно е типичното отиграване на предизборни ситуации по познати досега начини“, каза още президентът Росен Плевнелиев.