Какво и как се е случило всъщност?

 

Продължава разследването на опита за атентат над Алексей Петров. В четвъртък минути преди 9 часа автомобилът на бившия съветник в ДАНС беше обстрелван с гранатомет от двама души в столичния квартал "Кръстова вада" и по чудо жертви и ранени няма.

 

Колата на Петров е със седемстепенна бронировка, която е една от най-здравите. Първият извършител е трябвало да пробие автомобила, а вторият – да изстреля снаряд, който да попадне в самата кола през направената дупка. Първият обаче пропуска целта си, а снарядът, изстрелян от него, се забива в близката сграда. Вторият успява да уцели автомобила, но щетите по него са само външни. 

Още по темата

 

Снарядите не са се взривили, защото не са били на достатъчно разстояние.

 

Намерени са и двата гранатомета, с които е извършено нападението. 

 

Регистрационният номер на червения Опел „Астра”, с който се смята, че са избягали извършителите, е бил с регистрационни номера 3860, които вероятно са крадени.

 

Самият Петров заяви пред Нова, че не е заплашван и най-вероятно е бил обстрелван по погрешка. По бившата барета беше стреляно два пъти с гранатомет, а нападателите избягаха с червен автомобил.

 

Въпреки че се е намирал в колата си, Алексей Петров не е пострадал, тъй като гранатите са се взривили след падането си на земята, а не при удара в бронираната кола на Петров. Стрелците все още се издирват.

 

Това е втори опит за покушение. При предишния, който беше на 15 август 2002 г., Петров беше прострелян в гърдите и крака на излизане от офиса му в сградата на столичния басейн "Спартак".