Атентатите в Париж са атака срещу устоите на ЕС, заяви Цветан Цветанов

 

Днешното заседание в Народното събрание започна с минута мълчание в памет на жертвите от терора в Париж и на загиналите в разбилия се руски самолет. 

 

Политическите сили прочетоха декларации, с които осъждат остро случващото се. Българските политици призоваха за общи европейски действия и повдигнаха въпроса за сигурността у нас. 

 

"Атентатите в Париж са атака срещу устоите на ЕС. Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на опитите да се прехвърля вината върху цяла цяла религия, както и върху отделен гражданин, който я изповядва. Противопоставяме се и на опитите да поставяме знак на равенство  между терористите от "Ислямска държава" и Бежанците", заяви от парламентарната трибуна Цветан Цветанов. 

 

"Човешката трагидия не трябва да се посреща с куршуми. Куршумите задълбочават и създават нови и нови трагедии. Трябва да се знае, че най-голям враг на исляма, е ислямизма. И въпреки чудовищния акт, не трябва да се астигматизира цяла една световна религия и поклоници", заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС.

 

"За кой ли път ние предупреждавахме. Казвахме, че след т.нар. "бежанци", за които се проляха толкова сълзи, има мнозина, които не се спасяват от война. Една част от тях идват, за да търсят по-лесен живот в Европа, но други идват, за да отнемат нашия живот в Европа", заяви Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

 

"Днес може да се питаме далри целта на терористичните атаки в Париж, не е Франция да бъде вкарана във войната в Сирия", обяви Янаки Стоилов от БСП.

 

"Няма никакъв смисъл от 5, 6 или 7 отделни декларации, които показват едно и също нещо", коментира Борис Станимиров от Реформаторския блок.

 

Утре в Народното събрание ще заседава извънредна вътрешна комисия, на която ще присъстват и службите за сигурност, които ще обсъдят безопасността у нас. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.