Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни деца, но и бебета

 

Модерно обучение по медицина и в България. Студентите от Пловдив са първите, които имат шанса да лекуват медицински роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център.


Бъдещи лекари от Медицинския университет се обучават в това импровизираното спешно отделение. Те имат уникалната възможност да приложат своите знания върху тези медицински роботи, които симулират естествени жизнени функции. Само с помощта на компютър мога например да предизвикам кашлица на този малък пациент.


На пръв поглед това е само макетна човешка фигура. Няколко клика обаче са нужни, за да започне куклата своя живот. Компютъризирания манекен диша, има кръвно налягане и пулс. Може дори да е в напреднала бременност.  


„На тях може да бъде пресъздавано всяко едно патологично и критично състояние, всяка болест”, коментира доц. д-р Благой Маринов от Медицинския университет в Пловдив.


Едно от рисковите състояния е гълтането на език. И друг клиничен сценарий. Пациент с пневмоторакс или колапс на белия дроб. А, оказва се, сърдечният масаж е цяло изкуство.
Бъдещите лекари се радват, че имат късмета да лекуват не само на хартия.


„Аз мога да изчета 10 000 учебника, но когато не съм го видял, овярвяйте ми, стресът от първата ситуация е много голям”, казва студентът по медицина Борислав Дренски.


И макар да са машини, изходът за някои от пациентите може да бъде фатален.


„В зависимост от действията на студентите ако те са правилни ситуацията се подобрява, ако не са и не са навременни пациентите се влошават”, добавя Борислав.


Компътърът отчита и грешките, които правят студентите, а на монитора се виждат показателите на пациента във всяка една минута.


В чужбина симулационните тренировъчни центрове не са новост.


„Това е много хубаво, че правим нещата, които се правят на 2000 км. Това ще ни направи по-добри специалисти, ако ние знаем как да реагираме в ситуациите, в които попадаме, изходът от тях ще е по-добър”, на мнение е Борислав.


Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни деца, но и  бебета.


Повече по темата гледайте във видеото.