Според следователите той е замесен в едно убийство и един опит за убийство

Руският следствен комитет повдигна задочно обвинения на живеещия в изгнание бивш петролен магнат Михаил Ходорковски в съпричастност към убийството на сибирски кмет и към опита за убийство на руски бизнесмен, които той отхвърли като фалшификация, предаде Асошиейтед прес. 

Още по темата

 

Обвиненията бяха повдигнати два дни след като Ходорковски заяви, че руският президент Владимир Путин е довел страната до положение, при което революцията е неизбежна и необходима, и че той ще помогне тя да се случи, припомня БТА.

 

Според следствения комитет разследването е разкрило, че бившият магнат, който лежа в затвора в Русия преди да бъде помилван от Путин, е замесен в убийството през 1998 г. на Владимир Петухов, кмет на град Нефтеюганск, където по това време се намирала централата на петролната компания на Ходорковски ЮКОС.

 

Следственият комитет обвини също бившия олигарх, че е замесен в опита за убийство на бизнесмена Евгений Рибин през 1999 г. Рибин оцеля при покушението, но негов телохранител беше убит.Властите и преди са заявявали, че подозират Ходорковски във връзка с тези два случая, но нямаха доказателства.