Това сочи изследване на Центъра за морски бозайници в Сосалито

Токсин във водораслите може да предизвика загуба на паметта у морските лъвове, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Франс прес" и БТА.

 

Всяка година стотици морски лъвове излизат дезориентирани и болни на калифорнийския бряг.
Домоичната киселина се произвежда естествено от морските водорасли. Тя може да попречи на морските лъвове да плуват във водата и да си спомнят местата, където могат да намерят храна.

 

Натрупва се в раковините, в организма на сардини и други малки риби, с които се хранят морските лъвове. Затова е възможно големи количества от токсина да се натрупат у морски лъвове.

 

За да стигнат до тези заключения, учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско изследвали със скенер мозъците на морски лъвове и проучили поведението им.

 

"За пръв път откриваме доказателства за промени в мозъците на морски лъвове, изложени на ефекта от токсина. Това навежда на мисълта, че у тези животни може да се наблюдава значима загуба на паметта, а не само недостатъчна пространствена памет", отбеляза един от авторите на изследването Питър Кук.

 

Кук и колегите му изследвали 30 морски лъва в Центъра за морски бозайници в Сосалито, Калифорния. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Science".