Санкциите на ЕС заради Крим са театър на абсурда, смята президентът

 

Видео: Ruptly

 

"НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона в Европа сами. Но сега те седят там, а ние говорим за всички тези кризи, които иначе нямаше

Още по темата

да имаме". Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за германското издание "Билд".

 

"Това, което прави ЕС с тези санкции, не е нищо друго, освен театър на абсурда", каза Путин за таблоида. Той посочи, че референдумът в Крим през 2014 г. за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия е "демокрация, воля на народа".

 

"Повторното обединение на Крим и Русия е правилно. Западните санкции нямат за цел да помогнат на Украйна, а да отблъснат Русия назад геополитически. Те са глупави и само вредят на двете страни", каза Путин.

 

Той отхвърли критиките към ролята на Русия в сепаратисткия бунт в източна Украйна, като каза, че споразумението между Киев и проруските бунтовници не се прилага както трябва.
 

Путин отбеляза, че САЩ продължават да развиват плановете си за система за противоракетна отбрана в Източна Европа, за да парират ядрена атака от Иран, въпреки факта, че бе постигнато споразумение по иранската ядрена програма.

 

Запитан дали Русия е правила грешки в миналото, Путин отговори: "Да, правили сме грешки. Закъсняхме. Ако бяхме представили нашите национални интереси по-ясно от началото, днес светът още щеше да е в равновесие".

 

Санкциите имат ефект върху руската икономика, призна Путин, но допълни, че тя постепенно се стабилизира, уточнява БТА.


Руският президент каза, че брутният вътрешен продукт е намалял с 3,8% през 2015 г., а инфлацията е близо 12,7%.