Епицентърът е на 160 километра югоизточно от Малага

 

Силно земетресение беше регистрирано тази сутрин край бреговете на Испания.

 

Трусът е бил в 6.22 часа българско време. Европейският сеизмологичен институт съобщава, че земетресението е било с магнитуд 6,3 по Рихтер. Дълбочината на труса е била 10 километра. Имало е и поредица вторични трусове. Първият е бил с магнитуд 5 по скалата на Рихтер, вторият и третият съответно - 5 и 5,3 по Рихтер. Следват още седем труса с различен магнитуд, най-сериозният от които е 5,2 по Рихтер. 

 

Епицентърът е на 160 километра югоизточно от Малага. Трусът е усетен по цялото крайбрежие на Андалусия и в Северно Мароко.

 

В много градове хората са се събудили от трусовете и са избягали от къщите си. В Мелия трусът е предизвикал падане на фасади, покриви и образувал пукнатини в някои от сградите. Освен за счупена техника в домовете на хората, се съобщава и за спукани тръби. За днес са отменени училищните занятия в Мелия, за да може да се огледат щетите, нанесени по училищата.

 

Пострадала е и сградата, където се помещава парламентът. Пукнатини са забелязани както по вътрешната част на фасадата, така и върху двете кули, издигащи се в средата на сградата.

 

До момента са регистрирани 27 вторични труса, някои от които от 4,6 по скалата на Рихтер, отбелязват от Националния географски институт в Испания.

 

В Мароко дете на 12 години е починало от инфаркт в град Алусемас след паник атака при разлюляването на земната повърхност. Друг човек на 35 години пък беше ранен, хвърляйки се през прозореца от втория етаж от страх, че ще се повтори земетресението от 2004 г., което разлюля същия град и причини смъртта на почти 500 души, информира abc.es.

 

Съобщава се за поне 26 леко пострадали души в Мелия, които са били прегледани в Спешното отделение в града заради контузии и леки наранявания. Всички обаче са изписани от болницата.

 

Три часа след земетресението много от хората отказваха да се приберат в домовете си от страх, че ще има силни вторични трусове.

 

 

 

Спешните служби в южната област Андалусия написаха в Twitter, че в първия час от труса са получили 250 сигнала от разтревожени граждани. Трусовете бяха усетени в цялата област, включително градовете Малага, Кордоба, Севиля и Гранада.

 

Чрез Twitter президентът на Мелия Хуан Хосе Имброда помоли жителите за спокойствие. 

 

Спешният телефон 112 в област Андалусия е регистрирал 418 обаждания, информира abc.es. Най-голям брой обаждания обаче са регистрирани в Малага, където близо 280 души са телефонирали заради силния трус. В Гранада те са били 29, докато в Кадис - 28, следвани от Севиля - 25, Алмерия - 23, Хаен - 17, Кордоба - 12 и Уелва само с 4 обаждания. По-голяма част от тях обаче били направени, за да се уверят хората, че наистина става въпрос за земетресение, както и да се осведомят как да опазят живота си при силен земен трус.

 

Испанският премиер Мариано Рахой обяви в Twitter своята солидарност със засегнатите хора и заяви, че очаква скоро да бъдат оценени нанесените материални щети.

 

 

 

 

Испанските медии припомнят и как се действа при земетресение. Ако се намирате в сграда, е добре да потърсите здрави структури, където да се скриете, като например маса или под касата на вратата. Ако решите да излизате от сградата, добре е, ако го направите по стълбите, а не с асаньор.

 

При положение, че трусът ви завари, докато сте на навън, е добре да се движите далеч от стъклени витрини, електрически кабели, както и от балконите на сградите, откъдето могат да полетят части от мазилка.

 

"Сеизмичният трус се е образувал в огромен откос, където се съсредоточават голяма част от сеизмичната активност в нашата област, която започва от Ел Ехидо (Алмерия) до Алусемас в Мароко. Те е с проекция от североизток-югозапад", обяснява директорът на Испанската сеизмологична мрежа към Националния геогрефски институт Емилио Кареньо.

 

Той припомни, че преди няколко дни в същата зона е регистрирано и друго силно земетресение с магнитуд от пета степен по скалата на Рихтер. Най-силният трус досега в този район е бил регистриран през 2004 г. с магнитуд от 6,5 по Рихтер.

 

В същото време през май 2011 г. Лорка изживява един от най-черните дни в историята. Две земетресения от 4,4 и 5,1 по скалата на Рихтер оставят след себе си 8 жертви под отломките на къщите.

 

В регистрите на сеизмолозите са записани още няколко мощни земетресения, оставили големи щети след себе си. Едно от тях е било край Гранада през далечната 1884 г., причинило между 750 и 900 жертви, сочат регистрите от онази епоха.

 

Друга гореща зона на Пиренейския полуостров е Португалия, където през 1775 г. е имало земетресение от 8,6 по Рихтер с епицентър Лисабон.

 

Редактор: Анелия Тодорова