Има ли опасност той да стигне до България?

 

Още по темата

"Причина за паника около вируса Зика няма, понеже тези комари, които го разпространяват, не се срещат в България. Притеснителни са два случая, в които заразени са предали вируса след полов акт на своите партньори", коментира в предаването "Часът на Милен Цветков" вирусологът проф. Радка Аргирова.

 

„Смъртоносният вирус Зика може да се превърне в глобална световна пандемия”. За това предупредиха американски учени, след като вчера стана ясно, че вирусът е достигнал Европа.

 

 

Агенция “Франс прес” съобщи, че датски турист, който е пътувал в Централна и Южна Америка, е диагностициран със Зика вирус при връщането си в Европа.

 

Ан Шучат, заместник-директор на американския Федерален център за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания, обяснява, че при пациент "вирусът е открит жив в сперма на мъж два месеца след появата на симптомите".

 

Заради тези случаи "биологически е възможно вирусът да се предава и по полов път, но на този стадий научно е известно, че той се предава главно с ухапване на заразен комар", подчерта д-р Шучат, цитирана от БТА.

 

Според в. "Ню Йорк таймс" мъжът, чиято сперма е била заразена със Зика, е от Таити. Той се е заразил във Френска Полинезия през 2013 г. Френски учени са открили вируса в спермата му, след като той изцяло се изчистил от кръвта му. Вирусът е бил открит и в урината му.


Единственият известен случай на възможно предаване на вируса по полов път е от 2008 г. Двама американски биолози тогава работели в Сенегал, като ловили комари, за да изследват предавани от тях болести. И двамата се разболели, след като се върнали в САЩ, като след няколко дена се разболяла и съпругата на единия от тях. От какво точно са били болни остава загадка, защото изследванията за малария и други тропически болести са били отрицателни. Тогава не са правени тестове за Зика. След една година обаче е изследвана замразена проба, в която е открит вирусът.