Недоволни поискаха отмяна на плановете за лишаване от гражданство на лица, осъдени за тероризъм

Няколко хиляди души протестират в Париж и още няколко френски града срещу проекта за лишаване от френско гражданство на осъдени за терористична дейност и срещу извънредното положение във Франция, предадоха Франс прес и БТА.

 

Демонстрантите, събрали се по призив на група неправителствени организации, сред които „Лига за правата на човека" и няколко профсъюза, настояват властите да отменят незабавно извънредното положение, въведено след атентатите в Париж през ноември 2015 г., които взеха 130 жертви. Те настояват също управляващите да се откажат от проекта за лишаване от гражданство на лица, осъдени за терористична дейност.

 

„Тези мерки накърняват и съсипват свободите ни в името на някаква хипотетична сигурност”, посочват в комюнике организаторите на проявата.

 

Планираните мерки станаха причина за оставката в сряда на министъра на правосъдието Кристиан Тобира, която заяви, че има сериозни политически разногласия с президента Франсоа Оланд и премиера Манюел Валс.

 

В парижкото шествие от Площада на Републиката до този при Пале Роаял се включиха няколко хиляди души.

 

„Извънредно положение - докога? Краят на ИДИЛ? След десет години, а може би никога? На това трябва да се сложи край, още повече, че нашият законов арсенал е напълно достатъчен", каза участничка в протеста.

 

Манюел Валс увери в сряда, че извънредното положение, което правителството иска да удължи до края на май, „неизбежно ще бъде ограничено във времето". По-рано той заяви през Би Би Си, че Франция може да използва всички средства срещу тероризма, докато се приключи с ИДИЛ, което някои изтълкуваха като желание извънредното положение да продължи с години.

 

Друга участничка в днешните протести заяви, че лишаването от гражданство, което на практика е приложимо само при хора с двойно гражданство, е „расистка мярка, която показва, че някои са повече французи от други".

 

Мярката е включена в проект за конституционна поправка, която предвижда също извънредното положение да се впише в конституцията, за да бъде подсигурено в юридически план.

 

Повече за атентатите в Париж припомнете си във видеото: