Според лекарите по-голямата част от тях имат шанс за живот

 

Тази година е възможно 50 000 души в България да бъдат диагностицирани с онкологични заболявания, според статистиката на медиците. Общият брой на поразените от рак българи е 300 000. Според лекарите по-голямата част от тях имат шанс за живот. 

 

Всяка година близо 4000 българки чуват диагнозата рак на гърдата.Неотдавна коварната болест идва и в живота на Соня Станчева и то докато е бременна.  „Напипах образувание, което смятах за киста, но се оказа, че не е и се наложи бебето да бъде извадено. Бебето се роди в края на 5-ия  месец и почина”, разказа Соня.

 

И до днес Соня не може да прежали детето, което е загубила. „Усетих го до себе си, когато се роди, не пожелах да го видя, за което съжалявам. Не можах да разбера момченце или момиченце е”, сподели тя.

 

След смъртта на бебето, болната жена започва борба за собствения си живот. Спасена е. Не след дълго обаче идва ново изпитание. „Оперирах се и се оказа, че има 2мм карцином и се наложи да мина втори път всичките лечения”, каза още Соня.

 

У нас, поне на този етап, най-успешно е лечението на рака на млечната и на щитовидната жлеза, както и на матката. Предизвикателство за специалистите са все още злокачествените образувания на панкреаса и черния дроб.

 

 „В световен мащаб те трудни за диагностика, често пъти дават симптоматика късно, няма скринингови методи, възможностите са по-ограничени”, коментира проф. д-р Асен Дудов, национален консултант по медицинска онкология. „Важно е да имаме по-добри резултати при други често срещани локализации като рака на белия дроб, дебело и право черво”, подчерта той. Надежда дава и модерната техника, която до преди няколко години беше изключение в България.

 

Високотехнологична апаратура вече не е рядкост  в българските болници. Оборудването обещава по-добри резултати и така на пациентите няма да се налага да пътуват в чужбина, за да се лекуват. А лекарите дават оптимистични прогнози. „Има всички основания да се лекуват в България”, убеден е проф. Дудов.

 

В битката с рака не по-маловажна е и психологическата подкрепа.  От Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания помагат както на болните, така и на техните близки.„Все още тази болест чертае черни картини в съзнанието на хората, все още представата е „Боже, умирам”. Време е тези представи да се разчупят”, коментира Евгения Адърска от асоциацията.

 

Победила рака, днес Соня помага на хората, които минават по нейния път. „Знам, че е много стресиращо, знам през какъв страх се минава, а страхът е много лошо нещо”, сподели тя. Преодолее ли се страха, шансовете да се надвие болестта стават по-големи, убедена е тя.