Издателите се страхуват, че може да не успеят с напечатването

 

Проблемът с новите учебници остава. Все още не е ясно дали учениците в първи и пети клас ще започнат училище наесен с нови помагала. Това стана ясно след среща на новия министър на образованието Меглена Кунева и издателите.

 

Заради кратките срокове, заложени в новия закон, печатарите отново бяха категорични, че за началото на новата учебна година няма как да са готови.

 

Вариант според тях обаче е да се направят допечатки към старите учебници, така че там, където има промени според новите програми, да бъдат направени. По този начин учителите няма да се затруднят в преподаването.

 

Една от големите промени, е че азбуката в първи клас ще се учи по нов начин. В пети клас пък по история ще се учи Античност, а не както досега Средновековие.

 

"С издателите имаме едно и също желание - да решим проблемите, които налагат скъсените срокове за издаване на учебници за първи и пети клас от следващата учебна година. Апелирам издателите да спазят сроковете и да намерим общо решение на тази патриотична задача". Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

 

 

"В новото учебно съдържание има превес на изучаването на знания и формирането на отношения към национална история и литература на България", каза по време на парламентарния контрол Меглена Кунева в отговор на върпос на депутати от БСП за политиката на правителството за изготвянето на учебните програми за средното образование по история и литература.

 

Патриотичното възпитание е част от закона и никой експерт не може да си позволи да го прескочи, категорична е Кунева. Тя допълни, че програмите са разработени така, че дори децата, които отпадат от училище на ранен етап, да са минали поне един цикъл на обучение по българска литература, история и география.

 

Повече от 50% от учебното съдържание в прогимназиалния и първи гимназиален етап е за знания и формиране на отношение към националната ни история, допълни министърът.

 

"Началният етап, от първи до четвърти клас, има за цел постигане на базово равнище на грамотност. В 7-ми клас се изучава само българска литература. Същото е положението и с историята и географията на България", добави тя. По думите ѝ обучението по литература в първи и втори гимназиален етап разширява и допълва знанията и придобитите умения. В първия етап литературата е представена хронологично, а във втория – на тематичен принцип, коментира още Кунева. 

 

Припомнете си какви бисери има в учебниците: