Хората от „Банево” се оплакват и от методите на работа на строителите

 

Зрителски сигнал в рубриката „Моята новина” изпрати екип на Нова в бургаския квартал „Банево”. Според негови жители повече от три години живеят в истински ад заради подмяната на канализацията с европейски средства.


Проектът за изграждане на водния цикъл на квартала започва в края на октомври 2013 г. трябвало да завърши през октомври миналата година - поне по документи. Работата обаче продължава и в момента, а хората са принудени да газят кал и да разбиват колите си.


Най-ощетени са възрастните и болните, които не могат да се придвижват спокойно до магазина в центъра на квартала или пък да тръгнат сами до Бургас.


Местните имат претенции и спрямо качеството на работата на фирмите, които полагат тръбите. От компаниите обаче не приемат упреците.


Хората в квартала обясняват, че правили няколко събрания, останали без резултат. Писали пет писма - до общината, до кмета на Бургас, дори до министър Лиляна Павлова. Отговор няма.


От Община Бургас не успяха да предоставят свой представител, който пред камера да обясни, кога ще свърши адът за жителите на квартал „ Банево”. Отговориха ни с писмо, в което се посочва, че общината е направила „забележки и предписания на изпълнителя на проекта, по който се работи в момента”. Правели се пробни изпитания на новата пречиствателна станция и на линейната мрежа. Очаквали изпълнителят да изпълни предписанията до 30 март, за да може през април водният цикъл да е готов. 


Репортер: Цеца Алексова