Днес се стигна до извънредна лидерска среща

В Македония няма условия за провеждане на честни и демократични избори на 24 април, заяви американският посланик в Скопие Джес Бейли след среща с премиера Емил Димитриев, пише БГНЕС.

 

Изявлението бе отлагането на няколко пъти през последните три дни. Днес се стигна и до извънредна лидерска среща, на която обаче не присъства ръководителят на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

 

Бейли прочете съвместното съобщение, което е изготвено с посланика на ЕС в Скопие Аиво Орав. Двамата призовават политическите лидери в страната сами да определят нова дата за избори. Според него те трябва да посочат възможно най-близка дата след тази от 24 април. Бейли съобщи, че по време на преговорите се споменала и датата 5 юни.

 

Опозиционният Социалдемократически съюз на Зоран Заев многократно повтаряше, че в страната няма условия за провеждане на честни и демократични избори. Според Заев "докато не се провери и изчисти избирателния списък и няма свободни медии в Македония" не може да има избори.

 

Днес ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че повече няма да участва в срещите организирани от белгийския посредник Питер Ванхауте. В декларацията посредникът се определяше като "обикновен турист, който може да посети Музея на революцията в Скопие". Самият Питер Ванхауте публикува съобщение в Тwitter, в което написа, че на 24 април не може да има избори.