Средната заплата е нараснала с близо 9% - най-много в честния сектор

 

Служителите във всяка пета фирма – без ръст на заплатите през миналата година, сочат данните на КНСБ. От синдиката предлагат нови мерки, за да се повишат доходите. 

 

Увеличение на доходите през миналата година има в повече от три четвърти от предприятията. Заплатите са били замразени в една пета от фирмите, а надолу са тръгнали доходите при малка част от работещите. Средната заплата е нараснала с близо 9% - най-много в честния сектор. Най-сериозен е ръстът в секторите ремонт на компютърна техника и юридически и счетоводни дейности, а най-сериозно са намалели доходите при научно-изследователската дейност.

 

Добрите доходи в сектора, а и не само, помагат на Павлин да избере работа като програмист. Бързото развитие на технологиите и дефицитът на кадри правят заплатите в сектора най-високи за страната – средно 2710 лева. Шест пъти повече от работещите с най-ниски доходи. 

 

През миналата година растат доходите на повечето българи. Потвърждават го и бизнесът, и синдикатите. Всеки трети обаче получава под 75% от средната заплата в страната. Така дори статистиката да показва ръст на доходите, усещането за джоба на българите е различно.

 

Очакванията на синдикатите са доходите ни да вървят нагоре и през тази година. Не толкова категорични обаче са от бизнеса. Синдикатите ще настояват заплатите да зависят и от това с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната. Според бизнеса обаче заплатите трудно могат да растат там, където доходите са ниски, а броят на безработните и нискоквалифицираните – висок.

 

Друга мярка, предложена от синдикатите, е минималната заплата за висшисти, които работят по специалността си, от догодина да е 690 лева – с 50% повече от очаквания минимален доход за страната.