Патриотичният фронт внесе в парламента закон, забраняващ този вид облекло

 

Депутати от Патриотичния фронт внесоха закон, в който се предлага глоба от 250 до 1500 лева за тези, които носят бурки. Предвижда се и затвор, ако някой принуди друг да носи такова облекло. 

Още по темата

 

"Навсякъде, където се носят тези фереджета, това се прави срещу заплащане", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. 

 

"Ще ви кажа кой ще реагира на този закон - разни псевдозащитници и радикални ислямисти, които утре ще поискат ние всички да се обрежем, а жените ни да се забулят с фереджето", посочи на свой ред Красимир Каракачанов. 
 

"Предлагаме да се въведе нов член в Наказателния кодекс, в който се казва: Който чрез използването на заплаха, насилие, принуда или власт, или посредством обещание за даване или даване на материална облага, принуди или склони другиго да носи облекло, прикриващо или скриващо лицето места, облекло и/или покривало, прикриващо частично или скриващо изцяло лицето, поради пола му или някаква друга негова характеристика, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и с глоба до 5 000 лв., както и с обществено порицание", поясни депутатът. 

 

В същото време граждани се събраха на протест пред парламента. Той е организиран в социалните мрежи под надслов "Народно опълчение". В събитието участват няколко десетки души.

 

Протестиращите уточниха, че става дума за почитане на годишнината от Априлското въстание. Те настояват за разпускане на Народното събрание, на Министерския съвет и на президента, и призовават народът да вземе властта в свои ръце.  

 

Междувременно, в пленараната зала депутатите решиха великденската им ваканция да продължи 12 дни. 

 

 

Видео: БГНЕС