Не се е наложила евакуация на хора от района, но те са в очакване на най-лошото

 

Започна източване на язовир Рогозен-1 заради разрушено от голямото количество вода бетоново покритие и опасност от преливане. През цялата нощ срещу неделя на мястото имаше хора и тежка техника.


И към момента работят четири помпи, които източват по около 40 000 литра в секунда.


Късно в събота вечер беше обявено бедствено положение в общините Хайредин и Мизия.


От областната администрация увериха, че няма опасност за населението в застрашените райони.

 

 

Съвместни екипи на полицията и пожарната тази нощ предупреждаваха хората от селата Бързина, Ботево, Липница, Крушовица, Войводово и Сараево за потенциалната опасност. 


Първоначалната информация сочеше, че жителите на Рогозен ще бъдат евакуирани. По-късно от вътрешното министерство съобщиха, че не се е наложило хора да напускат домовете си.

 

 

Въпреки уверенията на властите, че животът и имуществото им не са застрашени, жителите на Мизия се готвят за най-лошото. Пред камерата на "Събуди се" те разказаха, че през нощта срещу неделя са подготвили най-необходимото и са готови да се евакуират. Твърдят, че не вярват на твърденията, че пряка опасност няма.

 

Източената от Рогозен-1 вода отива в язовир Бързина. Целта обаче е това да се случва бавно и постепено, а не на големи приливни вълни, обясни кметът на Община Хайредин Тодор Алексиев.

 

 

Синоптиците прогнозират, че и в неделя следобед до часовете към полунощ, както и в понеделник, валежите в бедстващите райони ще продължат.


Ще вали с прекъсвания и не се очакват сериозни количества дъжд.  


През изминалата нощ е имало незначителни валежи в областта - под 1 л/кв.м, но тъй като вече много поредни дни вали, земята е силно напоена и това е довело да усложненията. 

 

 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

 

Репортер: Румяна Попова