На пазара все още има запаси от старите кутии

 

Скок при цените на цигарите. Няколко чужди марки вече са обявили нови, по-високи цени, показва регистърът на Министерството на финансите. За да се отговори на изискванията на Европа  от началото на годината всички цигари да са с по-високи акцизи. 

 

Според справка в регистъра част от вносните цигари поскъпват с между 10 и 20 стотинки на кутия. Новите цени са регистрирани в края на април и началото на май. Възможно е обаче между обявяването им и реалното излизане на пазара на по-скъпите цигари да мине и повече от месец. Все още на пазара са и количества със стар бандерол. 

 

По-висок акциз – по-скъпи цигари. От простата пазарна логика производителите се възползваха бързо. И още в началото на годината най-масовите цигари поскъпнаха.

 

„Постепенно започват да влизат. Първо започнаха българските цигари, а след това – чуждестранни”, обясни Борис Иванов, търговец.

 

Докато държавата спазва изискванията на Брюксел за по-високи акцизни ставки – тютюневите компании обмислят и други варианти. За да изгубят клиентите си. 

 

Още по темата

„Има достатъчно пазарни лостове да се регулира това. Могат и да се запазят цените, могат и да се намалят броя на късовете в кутия цигари”, обясни Иван Делчев от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия.

 

За Константин по-скъпите цигари са от 50 стотинки до 1 лев отгоре на ден. 

 

„Не ме плашат, слава Богу, ако не станат 20-30 лева цигарите. Тогава вече може да ме уплаши, но няма да ме откаже да пуша”, заявява Константин. 


 
Потвърждават го и търговците.

 

„Мрънкат, но продължават да купуват. Хората казват, че ще ги спират, но никой не ги спира”, обяснява Борис Иванов. 

 

До изчерпването на кутиите със старите бандероли обаче поскъпването на цигарите няма да се усети. 

 

„Ще бъдат продавани, защото са законово произведени. Всичко ново, което се произведе през 2016, 2017 и 2018 г., ще е съобразно новите правила за акцизите”, обясни Иван Делчев от Българска асоциация на търговците на тютюневи изделия.

 

До края на годината се очаква поетапно да поскъпнат всички цигари. Средно с между 30 и 40 стотинки. При някои вносни - скокът може да е и по-голям.

 

Крайната дума обаче имат производителите. Всеки от тях сам решава дали и от кога да вдигне цените, за да покрие по-големите си разходи към държавата. А новите цени на вносните цигари пушачите ще усетят до месец. 

 

През следващите две години също очакваме скок при акциза, съответно и при самите цигари. Най-много ще се увеличат цените на скъпите цигари, а по-малко – при по-евтините.

 

 

След две седмици пък всяка кутия трябва да е покрита от ужасяващи изображения. Припомнете си: