Около 60 000 ученици се явиха на изпита

 

В 1838 училища в цялата страна се проведе националното външно оценяване по математика за четвърти клас. На изпита се явиха 58 512 деца, което представлява 96.62% от всички четвъртокласници.

 

Точно в 10.00 часа близо 60 хиляди четвъртокласници получиха изпитните си задачи по математика. Децата имаха на разположение само 1 учебен час - или 40 минути, за да отговорят правилно на 19 въпроса от отворен и затворен тип.

 

За да няма преписване и подсказване във всяка класна стая учениците стояха по един на чин, а телефоните и връхните им дрехи бяха събрани непосредствено преди началото на матурата. 

 

Отвън останаха и родителите - някои са взели почивен ден, за да подкрепят децата си.  Най-лесна за учениците се е оказала задачата, търсеща броя на квадратите във фигурата. А най-трудна - последната логическа задача. 

 

С една точка ще се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с две точки – задачите със свободен отговор, които изискват разбиране и прилагане на усвоени знания. Училищна комисия ще оценява писмените работи, а резултатите ще са готови до 3 дни.

 

Приравняването на точките в цифрова оценка няма задължителен характер, но по преценка на учителя може да бъда вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща. Оценките не се включват при изчисляването на годишния успех на ученика. 

 

Още три от така наречените малки матури очакват четвъртокласниците до края на месец май. На 12-и е матурата по БЕЛ, на 13-и – по „Човек и природа”, а на 16-и ще бъдат оценени знанията им по „Човек и общество”.

 

 

 

Верните отговори от матурата по математика вижте ТУК.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова

Най-лесна за учениците се е оказала задачата, търсеща броя на квадратите във фигурата. А най-трудна - последната логическа задача.