Калфин хвърли оставка и като депутат

 

Новият социален министър е Зорница Русинова. Тя бе избрана от Народното събрание със 135 гласа за, 68 против и 8 въздържали се. 

Още по темата

 

"Няма замразени социални плащания, напротив, има повишаване на доходите и резултатите са ясни и видни с намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта", коментира тя минути след като стана министър.

 

"Дори и през последното тримесечие имаме с малко над един пункт повишаване на заетостта, увеличи се средната работна заплата, няма нито един замразен доход в сферата на социалните плащания", подчерта Русинова.

 

Бившият вече министър на труда Ивайло Калфин пък хвърли оставка и като депутат. По закон той имаше право да остане депутат от парламентарната група на АБВ, но той се отказа доброволно от тази възможност и депутатите го освободиха и от кабинета и от парламента. 

 

 

По време на дебата за гласуване на оставката му и за кандидатурата на Зорница Русинова на неговото място като министър, Калфин заяви: „Виждам, че продължаваме да пречим на някои хора за монопол в лявото пространство, но така ще бъде”. "За 2015 г. България е страната в ЕС, в която най-бързо растат доходите от труд и намалява безработицата. Очевидно всички ние с подкрепата на парламента сме постигнали резултати", каза още той.

 

Видео: БГНЕС

 

Дебатите в пленарна зала обаче не бяха фокусирани толкова върху смяната на социалния министър, колкото върху политическите трусове в кабинета.

 

„Ние няма да подкрепим промените, които се предлагат от правителството. Бяхме свидетели на един доста куриозен факт. Цветан Цветанов обикаляше парламента и търсеше подкрепа от всички парламентарни групи за Томислав Дончев. Това беше една доста комична ситуация”, заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев от БСП.

 

„ДПС няма да подкрепи предложените структурни и персонални промени в Министерски съвет. Според нас няма персонална промяна, която може да коригира погрешната формула за структуриране на управляващата коалиция” Хасан Адемов от ДПС.  

 

„Помните един популярен рефрен от Карибите - „Еднопосочен билет” . Този билет е към предсрочни избори”, заяви от парламентарната трибуна Румен Гечев от БСП.  Калфин пък призова всички депутати от опозицията да подкрепят оттеглянето му от кабинета с думите: „Не е израз на опозиционност да не гласуваш оставката на някой, който вече си я е подал”. 

 

Видео: БГНЕС