Точат ли се пари чрез ремонти на паметници на културата?

 

Съмнителни ремонти за хиляди левове държавни пари. Разследване на Нова разкрива как покривът на къщата-музей на поета Никола Вапцаров в Банско магически нарасна с над 120 квадрата. А общината плаща за ремонта на несъществуващия размер. 
 
 
Това са Никола Вапцаров и Никола Вапцаров  - баща и син, племенници на големия поет. Над 20 години водят война с община Банско за къщата музей на Вапцаров, която държавата им върнала с реституция. 
 
 
Семейството иска обезщетение за неправомерно ползване. Общината отвръща, че е платила куп пари за поддръжката на музея през последните десетина години и иска да се приспаднат от дълга ѝ. Дава фактури за ремонти от 2005 година до 2012 г, а съдебна експертиза изчислява над 277 000 лв. разходи. 
 
 
И тук излизат наяве скандалните сметки – 4 поредни години покривът на сградата се ремонтира от една и съща фирма, въпреки че още първият път тя дава 5 години гаранция. 
 
 
Първият ремонт е през 2007 година и се прави на целия покрив от 371 квадрата. През следващата година неясно как са ремонтирани 493 квадрата. Няма отговор как покривът е нараснал със 122 квадрата. 
 
 
Повече за разследването на Марин Николов гледайте във видеото и в предаването „Разследване”, тази вечер, след Новините на Нова.