Парите ще отидат за отделението по хемодиализа

Доброволци с кампания в помощ на отделението по хемодиализа на болница „Света Анна“ във Варна. Те организират голям концерт под надслов „Ако си дал, не си живял напразно“. На сцената ще пеят много звезди, сред които Дичо, дует „Мания” и Михаела Маринова от X Factor.


Капацитетът на отделението е запълнен на 100 процента, а апаратите спират да работят само в неделя. Всеки един от пациентите с бъбречна недостатъчност идва тук три пъти седмично за животоспасяваща диализа.


„За нас това ни е животът и много е важно наистина”, казва пациентката Румяна Аянова.
„Това е един изкуствен бъбрек. Ако не функционира, човек загива просто”, казва пациентката Дориян Бояджиев.


Туристите, които идват на почивка през лятото от страната, Европа, Русия и Израел също се лекуват тук. Годишно се правят близо 9000 процедури, а в отделението има 16 диализни апарата.


„Шест от тях са минали лимита от 30 000 работни часа, което налага те да бъдат подменени”, коментира д-р Ангелина Ангелова, началник на отделение за „Диализно лечение“-МБАЛ “Света Анна“-Варна.


А за да се купят шест нови апарата са нужни над 120 000 лева. С нелеката задача да ги съберат са се захванали три млади дами, които сами предложили помощта си на болницата.


„Само държавата няма как да помогне, затова нашият дълг е да помогнем и ние”, обяснява доброволецът Петя Манолова.


„Направихме среща с директорът на болницата и той се съгласи да направим този благотворителен концерт”, казва доброволецът Мария Алексиева.


„Михаела Маринова, Дичо, Кристо, Айс Крийм, доста варненски танцови формации, „Дъ Сентър“, така че като цяло ще бъде забавно”, казва доброволецът Йорданка Николова.


Концертът ще е на 14 юни в Летния театър във Варна. Билети можете да откриете в интернет и на касите на театъра.


Вижте банковата сметка, на която хората могат да помогнат с дарение:
Първа Инвестиционна банка
IBAN BG72FINV91501216749079
Титуляр Сдружение „Споделено работно място BEEHIVE“