"Най-трудно се рисуват политиците без характер", категорични са те

80 карикатури в битка за повече свобода на словото. За първи път най-известните карикатуристи у нас правят обща изложба. Тя е под наслов "113". Според последното проучване на „Репортери без граници“ страната ни заема 113-о място в света и последно в Европа по свобода на медиите.

Те наричат себе си последните "мохикани" на карикатурата у нас. Това обаче не прави "жилото" на четките им по-малко остро. 

„В карикатурата човек може да вижда само себе си, ако умее да възприеме себе си по такъв начин. Дори мисля, че разтоварваме до известна степен напрегнатия политически живот”, на мнение е карикатуристът Чавдар Николов. 

По темата

"Властта" е главен герой на експозицията. За последните 25 години не е минал и ден без политически сюжет за рисуване, казва Христо Комарницки.

„Аз не мога да избирам героите си. Те сами се избират. Или народът ги избира”, казва карикатуристът Христо Комарницки. 

Най-трудно се рисували политиците без характер. 

„Когато е някакъв безличен човек, който е просто фигурант в политиката. А когато е експресивен лесно се улавят чертите и работата спори”, добавя Комарницки. 

Всяка от илюстрациите се продава на знаковата цена от 113 евро. Мястото на България в класацията по свободно слово. 

„Ние имаме интерес да паднем още повече в класацията, защото вдигаме цените на карикатурите. Ако станем на 160-то място - 160 евро е една карикатура. Ако станем 200 - 200 ще е една карикатура и т.н.”, споделя Чавдар Николов. 

Изложбата ще продължи до 13-и юли. В нея участват и карикатури на Алла и Чавдар Георгиеви, Илиян Савков и Анатолий Станкулов.