Снощи група от няколко въоръжени мъже нападна популярен сред чужденци ресторант в Дака

14 от заложниците от окупирания от джихадисти ресторант в Дака, столицата на Бангладеш, са спасени, предаде Си Ен Ен. Операцията продължава. 
 
Преди час над 100 тежковъоръжени командоси щурмуваха заведението в дипломатическия район на Дака, което повече от 10 часа е окупирано от въоръжени ислямисти. Предполага се, че нападателите са между 8 и 9. Заложниците са десетки, а много от тях са чужденци. 
 
Според свидетели има усилена стрелба след началото на операцията. Има информация за шестима убити по време на операцията. Не е ясно дали са джихадисти, заложници или от органите на реда.
 
По темата
Снощи група от няколко въоръжени мъже нападна популярен сред чужденци ресторант в Дака. Преди да се барикадират в заведението и да вземат десетки заложници, джихадистите са влезли в престрелка с органите на реда и са отнели живота на двама полицаи, а още 30 души са ранени.
 
Отговорност за нападението пое групировката ИДИЛ, посредством свързаната с нея агенция „Амак”. Според информация на американското разузнаване това заявление може и да не отговаря на истината, а зад терористичния акт да стои подразделението на „Ал-Кайда” в тази част на Азия.
 
Според вестник „Таймс ъф Индия” са похитени между 40 и 60 души, от които почти 20 са чужденци. Според други източници потърпевшите са по-малко.
 
Италианският посланик в Бангладеш по-рано разкри, че 7 бизнесмени от страната му са сред заложниците, както и граждани на Южна Корея и Япония. 
 
В Япония е свикан спешно съветът за национална сигурност.  
 
Местният вестник „Дейли Стар” съобщи, че силите за сигурност, които са блокирали района на ресторанта, по-рано са успели да измъкнат живи двама заложници.