Искат се умения, както при приготвянето на кафето, така и при посрещането на гости
Кафе с мирис на вековни традиции в етнографска къща в Подбалкана. В Сопот разказват за културата на своите предци по оригинален начин - облечени "алафранга" и опитвайки кафе "алатурка".
Турско кафе на пясък. Звучи като сладка бабибина приказка. Вече можете да го пробвате в етнографската къща в Сопот, под асмата, на чардака. След Освобождението, младите хора в Сопот са ходили на кафе. Това е било мястото, където те общуват, както се казва, всички. Това са днес хората в Сопот, които възстановяват старата си традиция. Как се прави кафето, показва ни Марияна.
„Пясъкът е нещо донесено от Изтока. Такава е традицията, а и пясъкът най-бързо се нагрява”, обяснява Марияна Сарафова.
Искат се умения, както при приготвянето на кафето, така и при посрещането на гости, на топлата напитка със сладко.
„ От Ганковото кафене, кафе Централ, нашето кафе продължава тези традиции”, обяснява Стефан Филчев, директор на Къща-музей „Иван Вазов” в Сопот.
Зад всичко това, разбира се, стои и идеята за пренасяне на традициите днес.
„Ние акцентираме върху ултурно-историческото наследство на града ни. Да разчупим историята и културата, да покажем на цяла българия, да покажем на нашите съграждани как трябва да се подхожда с историята”, добавя кметът на Сопот Деян Дойнов.
Накрая може да си направите и ретро снимка за спомен.