По традиция Томатина е в последната среда на август в испанското градче Буньол

Традиционният испански празник Томатина, по време на който голи до кръста ентусиасти се замерят с домати, привлече 22 000 души. Те се забавляваха с общо 140 тона домати в градчето Буньол в автономната област Валенсия. Празникът се организира за 71-ви път. В едночасовата битка, която е основното събитие на Томатина, се включиха специално пристигнали туристи.

Буньол има население от 9000 души. През 2012 година за Томатина дойдоха 45 000 души. След този наплив местните власти решиха да ограничат броя на участниците и продават 17 000 билети по 10 евро. 9000 билети се раздават безплатно на местните хора.

ВИЖТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ ВПЕЧАТЛЯВАЩИ КАДРИ ОТ ФЕСТИВАЛА

Парите от продажбата на билети ще отидат за благотворителност и за строеж на хидротехническо съоръжение. Доматите се купуват специално от автономната област Естремадура, където са по-евтини. След края на доматеното сражение почервенелите от доматена каша улици се почистват с пожарникарски маркучи.

По традиция Томатина е в последната среда на август. Битката с домати става емблематична след битов инцидент през 1945 година. Тогава спорът между младежи прераства в битка с домати, в която се присъединяват още много хора, събрали се на централния площад.

Следващата година жителите на Буньол решили отново да се замерят с домати. Отначало полицията се опитвала да умиротвори участниците, но се отказала. Оттогава Томатина е един от най-известните испански празници. Буньол регистрира празника като търговска марка през 2002 година. Така градчето има права върху използването на темата за Томатина в реклами и филми.