Премиерът коментира възможностите за решаване на бежанската криза

 „България няма възможност да приема повече икономически мигранти.И Европа вече се задъхва” , заяви във Варна премиерът Бойко Борисов.  

По темата

„Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес потвърди всичко мои думи за това, че Европа трябва да затвори външните си граници и само политически мигранти да се пускат, докато се решат проблемите”, каза още Борисов. 

„Външният министър Даниел Митов ще има среща с външния министър на Афганистан и има задача да му зададе директно въпроса кога ще започнат да си приемат афганистанските граждани. Ние харчим пари, за да държим контингент в Афганистан. Там е мирно и спокойно сега и те трябва да бъдат така добри да си изпълнят ангажименти”, добави той. 

Премиерът коментира и повод недоволството на жителите на Харманли срещу бежанския център в града. Борисов обяви, че протестът на хората е основателен и ще се положат грижи за тяхната сигурност. Министър-председателят беше категоричен, че общежитието ще се преустрои от отворен в затворен тип. 

 „Ние сме прекратили „Южен поток”, Европа каза „не” за проекта по начина, по който беше предложен, и никой не говори вече за него. Сега говорим за европейски газов хъб с интерконектори и с възможност транзитните ни газопроводи да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешната най-голямата за Европа конференция”, каза още Борисов.

Премиерът  посочи, че се работи за продължаването на изграждането на магистрала „Хемус”, като в момента тече проектирането на аутобана до Търговище и от Ябланица в посока Варна. „Старото трасе не може да се ползва, защото минава през населени места. Скъпа ще е магистралата – трасето е сложно, ще има мостове и тунели”, посочи той.

Бойко Борисов посети във Варна храм "Св. прмчк. Прокопий Варненски" , за чието изграждане правителството отпусна 300 000 лв.

Кадри: Министерски съвет