В характеристиката на продукта пише, че това е възможно, обясниха от здравното министерство

Притеснени родители се свързаха с NOVA заради ваксина. Децата им, имунизирани с “Тетраксим“, направили силна реакция срещу препарата. Министерството на здравеопазването вече направи проверка на случая и обясниха, че повод за притеснение няма. 

По темата

Мирко Попов е един от родителите, които сигнализират за проблема. На 14 септември -  ден след като 6-годишният му син бил имунизиран, получил обриви по цялото тяло. Наложило се през нощта да повикат линейка и детето да бъде откарано в Спешното отделение.

"Детето не е прието в болница, направен е компрес с риванол", обясниха от здравното министерство. 

Освен сина на Мирко и други деца са получили усложнения след ваксината. От здравното министерство обаче признават, че никой не им е съобщил за това. Доктор Галина Дамянлиева, която е имунизирала децата, пък твърди, че това се случва за първи път в практиката ѝ.

Ваксината е произведена във Франция. Внася се у нас по държавна поръчка на Министерството на здравеопазването. С нея само в Пловдивска област тази година трябва да бъдат имунизирани над 10 000 деца.

У нас до момента не е имало проблеми с ваксината „Тетраксим“, уверяват от Здравното министерство. От там обясниха,че вече са направили проверка по случая и няма опасност за ваксинираните деца в Пловдив. 

„В кратката характеристика на ваксината пише изрично, че е възможно да настъпи обрив и би трябвало всички родители да са предупреждавани. Ако се стигне до обрив, се прави компрес с риванол”, обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. 

"Родителите могат да бъдат напълно спокойни. Подобни алергични реакции - обриви, зачервяване, повишаване на температурата отшумяват. Това е реакция, която е позната на педиатрите и е описана като много рядка, но възможна. През миналата година е имало само един случай, тази година също имаме един случай", подчерта той. 

Имунизацията е задължителна за 6-годишните и при отказ родителите ще бъдат глобени от 50 до 100 лева.

По темата работиха Благой Бекриев и Марина Малашева

"Детето не е прието в болница, направен е компрес с риванол", обясниха от здравното министерство.