Най-много спорове предизвика квадратчето "Не подкрепям никого"

По-скъпи избори и организационен хаос - това прогнозираха от Централната избирателна комисия, заради промените в Изборния кодекс, в последния момент. 

Очаквано най-противоречиво се оказа квадратчето „Не подкрепям никого”. Дебатите в парламентарната правна комисия се движеха от това дали въобще да го има в бюлетината до това как да броим гласовете от него. 

В крайна сметка гласовете от квадратчето на раздора ще се броят за действителни,  само когато избираме президент и кметове, но не и на парламентарни избори, а ограничения за секции в чужбина ще има само извън ЕС. 

От БСП и ДПС поискаха да отпадне и задължителното гласуване и обвиниха управляващите че всяка промяна в правилата е в полза на тяхната изборна победа.

 Опозицията прогнозира "изборна каша" и объркване на избирателите заради гласуване на нови правила в последния момент. В крайна сметка нито едно от предложенията на опозицията за промени в Изборния кодекс не беше прието, а на първо четене в пленарната зала ще бъдат гласувани само предложенията на управляващите. Това се очаква да се случи до края на седмицата, а окончателното приемане на промените трябва да стане до края на следващата седмица. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки, видеоматериали или текстови сигнали.

ВСИЧКО ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТИТЕ И ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК