Фармацевти се притесняват, че закон ще забрани отстъпките

Скок в цените на лекарствата с над 10%! Това ще се случи, ако последните промени в закона бъдат приети, твърдят фармацевти. От здравното министерство опровергаха тези прогнози и защитиха новите правила. Къде е истината?

Лекарствата в българия са едни от най-евтините в Европа, сочат големите проучвания. Но вместо да ги покрива държавата, българите вадят най-много от джоба си, за си плащат за медикаменти. 

„Смятам, че са по-високи цените отколкото нормално”, на мнение е Петя Георгиева.

По темата

„Ето, най-елементарното, този медикамент беше в разфасовка по 9 или по 10 и струваше 2 лева. Фирмата е решила, че 18 хапчета за гърло са много по-добра разфасовка”, коментира Илка Христова.

Лекарствата, които така или иначе ни се струват скъпи, може да поскъпнат още - тези с рецепта с 10%, а тези, които си купуваме и без да са предписани от лекар - с 15%. Но само, ако със закон се забрани дистрибуторите на лекарства да продават на аптеките с отстъпки.

„Ако едно лекарство съм го купувал на 9 лева и съм го продавал на 10 лева, вече ще го купувам на 10 лева, защото отстъпката, която съм имал, за да достигне цената 9 лева покупна цена, вече няма да я има. Аз вече ще го купувам на 10 лева и съответно ще го продавам на 11 лева”, коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Лошо го разбират! Отстъпка и всякакъв тип промоционални отстъпки юридическото лице, може да приема, което е в интерес и на хората, и на търговеца”, казва зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков.

Или с други думи - държавата обещава, че отстъпките не се забраняват. Така лекарствата, поне по тази причина, няма да поскъпнат.

Повече по темата гледайте във видеото.