Твърдението е на японски учени

Сладоледената закуска значително повишава работоспособността на мозъка и общата умствена активност, сочат резултатите от необичайно клинично изследване в частния японски университет Кьорин.

По темата

Всяка сутрин участниците в експеримента веднага след събуждане си похапвали сладолед. Изследователският екип,начело с проф. Йосихико Когой, установил, че това води до рязка стимулация на алфа вълните в мозъка им, уточняват ТАСС и БГНЕС.

После участниците трябвало да направят няколко теста на компютър, за да се преценят реакциите им с способността за анализ на информация.

Станало ясно, че всички участници се справят със задачата значително по-бързо в сравнение с тези, които са приели стандартна закуска.

Според учените причината не е точно в сладоледа, а защото всяка студена храна „разтърсва” мозъка и бързо го извежда от сънно състояние. По време на експериментите сладоледът бил заменян с ледена вода, но ефектът бил доста по-слаб.

Специалистите смятат, че резултатите при сладоледа се дължат на комбинация от фактори, сред които е и удоволствието от хапването на това лакомство, което подобрява настроението.